Ιστορικό

H Ιερά Μονή Συμβούλου Χριστού, είναι μία από τίς αρχαιότερες μονές της Κύπρου, εφόσον ανάγεται στόν 6ο – 7ο αιώνα μ.Χ. Κατά μίαν εκδοχή, η μονή πηρε το όνομα της από τό αγιογραφικό χωρίο του προφήτη Ησαϊα «…καί καλείται το όνομα Αυτού, μεγάλης βουλής Άγγελος, θαυμαστός Σύμβουλος…» (Ησ. θ’,6).

Μία άλλη εκδοχή γιά τήν ονομασία της μονής είναι το γεγονός ότι στον χώρο αυτό γίνονταν συμβούλια των επισκόπων των τοπικών εκκλησιών της Κύπρου. Οι συχνές όμως αραβικές επιδρομές κατά τον 9ο αιώνα, οι οποίες έπληξαν σοβαρά πολλά μέρη της νήσου, είχαν ως αποτέλεσμα τη λεηλασία και καταστροφή της μονής, καθώς και της απάνθρωπη σφαγή των ενασκουμένων μοναχών.

Η θαυμαστή και δυναμική παρουσία του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου τα τελευταία χρόνια, στο ονομα του οποίου ήταν αφιερωμένη μία απο τις εκκλησίες της αρχαίας μονής, έφερε και πάλι στην επιφάνεια τον ερειπωμένο και ξεχασμένο
αυτό χώρο. Δια μέσου πολλών αποκαλύψεων και θαυμάτων, ο άγιος Γεώργιος ανακαινίζει και καθιστά το ιερό προσκύνημα, πηγή πνευματικής οικοδομής για πλήθη πιστών, που συρρέουν απο κάθε γωνιά της νήσου και αποκομίζουν υγεία ψυχής και σώματος.

Με τη βοήθεια του Θεού και την πατρική καθοδήγηση και επίβλεψη του πνευματικού πατρός της μονής Μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανασίου, έχει κατορθωθεί η αποπεράτωση της πρώτης πτέρυγας της μονής και η επάνδρωση της απο μια ομάδα μοναχών εκ της μονής Παναγίας του Μαχαιρά. Με αυτό τον τρόπο, ο θαυμαστός Σύμβουλος Ιησούς Χριστός, αποκαθιστά και πάλι το μοναστήρι Του ως τόπον αδιάλειπτου λατρείας και δοξολογίας του αγίου ονόματος Του, αλλά και ως τόπο θεραπείας, αγιασμού και σωτηρίας όχι μόνο των ενασκουμένων στη μονή μοναχών, αλλά και όλων των προσερχομένων ευλαβών χριστιανών.

Συνδεθείτε στις Ανακοινώσεις
Ι.Μ. Συμβούλου στο Viber